Home » Blog » Aanhoudende Lichamelijke Klachten » Long COVID en vitaliteitstherapie – Het verhaal van Annemiek
Long-COVID-en-vitaliteitstherapie-Het-verhaal-van-Annemiek

Long COVID en vitaliteitstherapie – Het verhaal van Annemiek

door | 12 aug, 2022 | Aanhoudende Lichamelijke Klachten

Laat ik beginnen bij het begin. Eind april 2021 heb ik corona doorgemaakt en ben behoorlijk ziek geweest. Na 21 dagen isolatie brak er voor mij een periode aan die in het teken stond van werken aan herstel onder begeleiding van verschillende zorgprofessionals. 9 maanden later zat er nog maar weinig verbetering in. Ik werd door een vriendin getipt over een blog omtrent long COVID en vitaliteitstherapie geschreven door Christi. Gezien mijn klachten was ik genoodzaakt de tekst in gedeeltes te lezen. Al gauw raakte ik behoorlijk geboeid en nam contact met haar op.

Na een kennismakingsgesprek besloten we te starten met een vitaliteitstherapie traject. Vlak voordat we begonnen kreeg ik helaas weer corona, dus ons eerste echte contact was 16 maart 2022. Van long COVID wist ik inmiddels (helaas) aardig wat, maar vitaliteitstherapie was helemaal nieuw voor mij. Ik had er nog nooit van gehoord en wist dan ook niet precies wat de bedoeling was. Dit werd allemaal uitgelegd, maar pas gaandeweg het traject werd steeds duidelijker wat het écht inhield.

 

Uitleg long COVID en vitaliteitstherapie

Christi vertelde dat het bij vitaliteitstherapie niet draait om genezen, want daar zijn artsen en andere specialisten voor. Ze houdt zich bezig met de klachtenervaring die mensen hebben en wat die klachten betekenen voor iemands leven. Er zijn heel veel factoren die hierbij een rol kunnen spelen. Wat zij doet is onderzoeken welke factoren dit zijn en welke daarvan beïnvloed kunnen worden. Dit kan bij iedereen anders zijn en daarom is een traject bij iedereen weer anders.

Er werd ook meerdere keren benadrukt dat ze mij niet kon helpen van de klachten af te komen en dat dat ook niet het doel was. Het doel van vitaliteitstherapie is dat je weer kunt doen wat je leuk en belangrijk vindt met het lichaam dat je nu op dit moment hebt. Ze noemde het ‘kiezen voor het leven’. Kiezen voor het leven en aan de slag gaan met de factoren die een rol spelen bij de klachtenervaring, kan wel resulteren in afname van klachten. Met vitaliteitstherapie leer je hoe je ervoor kunt zorgen dat de klachten niet jouw identiteit worden.

 

Intake

Ondanks dat Heino voor mij eigenlijk te ver weg was en de lengte van de eerste afspraak te lang voor wat ik aankon, vond ik het intakegesprek heel fijn. Door middel van testen en allerlei vragen die werden gesteld, kon veel informatie uit mij gehaald worden. Dat leidde uiteindelijk tot een trajectvoorstel waar ik mee instemde. Het plan werd vervolgens nog een keer aangepast. Ik deed me in eerste instantie beter voor dan mijn lichaam aankon en daar prikte ze snel doorheen. Ik was zelf een heel groot struikelblok op weg naar mijn herstel en dat moest veranderen wilde ik vooruitgang boeken. Ik vond het maar stom en belachelijk dat ik veel dingen niet meer kon. Anderen hadden hier overigens wél begrip voor dus ik zat vooral mijzelf in de weg.

 

Annemiek-long-COVID

 

Hoe verliep het traject?

We hebben veel gewerkt aan het goed en nauwkeurig leren voelen van signalen in mijn lichaam. Vooral wat verschillende lichaamsdelen aangeven wanneer ik dreig over mijn grenzen heen te gaan. Ik stond hier nooit zo bij stil. Doordat ik thuis o.a. de opdracht kreeg te onderzoeken wat ik allemaal kon voelen in mijn hoofd, spieren, handen, hart, etc., leerde ik hier verschillende benamingen aan te geven en signalen beter te herkennen. Ik bleek heel goed te zijn in signalen negeren, maar dat werkt averechts voor het herstel van long COVID.

Ook op andere gebieden viel er nog winst te behalen. Zo wilde ik altijd – zelfs als ik bijna geen energie en kracht meer had – graag veel tijd en energie vrijmaken voor vrienden. Mensen teleurstellen, ‘nee’ zeggen en hulp vragen waren dingen waar ik continu tegenaan liep. Dat zit nou eenmaal niet in mijn aard om te doen. Toch was dit noodzakelijk om aan te werken als ik vooruitgang wilde boeken. Gelukkig heb ik dat nu veel beter onder controle.

Het traject was soms best lastig voor mij. Enerzijds omdat ik moest dealen met alle klachten die ik ondervond van long COVID. Aan de andere kant omdat er regelmatig pittige vragen werden gesteld. Het was hard werken en goed nadenken over hoe je bepaalde dingen en situaties aan zou kunnen pakken. Dat maakte dat ik af en toe flink uit mijn comfortzone moest om gewoontes te veranderen en te ontdekken wat mij weerhield iets wel of niet te doen.

 

Resultaat vitaliteitstherapie bij long COVID

Al met al heeft vitaliteitstherapie mij zeker vooruitgang opgeleverd. Voordat ik hiermee startte was ik eigenlijk constant moe, zelfs na het slapen. Tijdens het doorlopen van dit traject heb ik veel dingen aangepast. Door te leren luisteren naar mijn lichaam en te anticiperen op mijn lijf, heb ik op de momenten dat ik wakker ben en iets kan doen ook écht weer energie. Helaas raakt mijn energie wel snel op waardoor ik nog altijd moet slapen in de ochtend en in de middag.

Waar ik veel aan heb gehad is het inzicht wat ik kan doen op betere en mindere dagen, aangezien niet elke dag hetzelfde is. Ik kan als het ware kiezen uit 3 levels zodat ik niet het idee heb stil te staan op een slechte dag. Eigenlijk ben ik ‘volwassener’ geworden in het maken van keuzes die goed voor me zijn.

De dingen die ik nu weer kan doen zijn nog altijd kleine dingen. Maar in vergelijking met wat ik voor dit traject kon, is er gewoonweg enorm veel vooruitgang. Ook voel ik weer energie in mijn lijf. Inmiddels ben ik al een dag naar Düsseldorf geweest met mijn vriend en naar de bioscoop met 3 vriendinnen. Dit zijn voor mij nu de leuke en belangrijke dingen die ik weer kan ondernemen, ook al moet ik in de dagen daarna echt een pas op de plaats maken. Een half jaar geleden had ik dit absoluut niet gekund, dus ben ontzettend blij dat ik nu een stijgende lijn zie in mijn herstel.

 

Resultaat-vitaliteitstherapie-bij-long-COVID

 

Terugblik traject

Bij aanvang van het traject werd mij gevraagd wat ik het meest vervelend vond. Natuurlijk vond (en vind ik nog steeds) de klachten erg vervelend, maar dat is niet het ergste. Het gevoel hebben dat je geen onderdeel meer uitmaakt van de maatschappij vond ik pas echt vreselijk. Niet meer kunnen werken en het gemis van collega’s. Thuis zitten terwijl je normaal gesproken met vrienden of familie leuke dingen zou gaan doen. Alles om mij heen liep gewoon door, maar ik maakte hier geen onderdeel meer van uit. Dat bracht me in een soort overleefmodus.

Ik wilde vechten tegen acceptatie, want waarom zou ik iets accepteren waar nog maar weinig over bekend is? Als niets zeker is, wat moet ik dan überhaupt accepteren? Uiteindelijk leerde ik anders naar de situatie te kijken. Accepteren betekende niet dat ik er een punt achter zou zetten, dat dit het was en ik nooit meer beter zou worden. Waar het om draaide was dat ik vriendelijker mocht zijn voor mijzelf, omdat mij en vele anderen iets naars was overkomen. Voor hen ben ik ook vriendelijk en dat vind ik vanzelfsprekend. Waarom zouden er voor mij dan andere regels gelden? Dat was een mooi inzicht. Je mag balen en je rot voelen, maar dat maakt het nog geen zelfmedelijden. Het gaat om het leren omgaan met tegenslagen, hoe groot ze ook zijn, en vervolgens kiezen voor het leven met de juiste handvatten.

 

Toekomst

Voordat ik begon met vitaliteitstherapie voelde het alsof alles weg was en long COVID mijn leven van me af had gepakt. Dat voelt nu niet helemaal meer zo want ik doe veel dingen anders. Ik ben nog steeds wie ik ben en heb nog steeds dezelfde sterke eigenschappen. Alles wat ik belangrijk vind – zorgzaam, behulpzaam en vriendelijk zijn maar ook samenwerken en verbeteren – kan ik nog steeds. Helaas veel minder uren en (nog) niet in dienstverband, dus financieel is het zwaar. Van het werken in de horeca werd ik altijd ontzettend blij. Dat kwam doordat mijn sterke eigenschappen en hetgeen ik belangrijk vind in het leven dan tot zijn recht komen.

Wat mij typeert is altijd positief blijven. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat ik in de toekomst iets ga vinden waar ik weer heel blij van word. Ook al kan ik nog zeker niet alles wat ik voorheen deed, ik ben nog steeds wie ik ben en ik maak nog steeds onderdeel uit van deze maatschappij, want ik leef!

 

Annemiek, ik wil je ontzettend bedanken voor het delen van jouw persoonlijke verhaal. Je bent een echte strijder, soms een te grote strijder! Ik wens je alle goeds voor te toekomst! – Christi – 

Is vitaliteitstherapie iets voor mij?

Ben je benieuwd of vitaliteitstherapie iets voor jou is? Neem contact op met mij of een andere vitaliteitstherapeut uit het BOvV-register bij jou in de buurt.

Over Christi

Vitaliteit blogWil jij ook weer controle krijgen over jouw klachten? Ik inspireer je graag met mijn blogs over vitaliteit.

Gerelateerde artikelen

Zingeving – Heeft mijn leven eigenlijk nog wel zin?

Zingeving – Heeft mijn leven eigenlijk nog wel zin?

Wanneer je te kampen hebt met Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK) of depressie is het leven niet altijd even leuk. In de diepste dalen vragen veel mensen zich af wat voor zin het leven eigenlijk heeft met zo veel klachten en beperkingen. In deze blog over zingeving lees je meer over zin geven aan het leven ondanks de pijn, vermoeidheid, angst of depressieve gevoelens die aanhouden.

lees verder
Herstel van long COVID

Herstel van long COVID

Toen het SARS-CoV-2 virus onder ons kwam had denk ik niemand verwacht dat er na 2 jaar nog zoveel mensen zouden zijn met aanhoudende klachten. Hoe zit het eigenlijk met het herstel van long COVID en zou vitaliteitstherapie hier een rol in kunnen spelen? In deze blog licht ik mijn visie op het herstel van long COVID toe.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe-vitaal-ben-jij

Hoe vitaal ben jij?

Schrijf je in en blijf op de hoogte van mijn nieuwste blogs en artikelen met gratis kennis om vitaal door het leven te gaan!

Bedankt voor je aanmelding!

Tweet
Share
Share
Pin