Gratis persoonlijke waarden test

Wat vind jij écht belangrijk in het leven? Met deze gratis persoonlijke waarden test ontdek je niet alleen wie jij bent en waar je voor staat. Je ontvangt ook een compleet stappenplan waarin je leert meer te leven naar jouw waarden. Het helpt je een betekenisvol leven op te bouwen, ook met lichamelijke klachten.

N

(Her)ontdek wie jij bent en wat je belangrijk vindt

N

Leer persoonlijke waarden stapsgewijs in de praktijk te brengen

N

Betekenisvol leven met pijn, vermoeidheid of angst

N

Het helpt je bij het maken van keuzes

N

Draagt bij aan het houden van (zelf)perspectief

Gratis persoonlijke waarden test
Persoonlijke waarden Schwartz

Hoe ontstaan persoonlijke waarden

Waarden kun je niet loskoppelen van de tijd waarin je bent opgegroeid. Als millennial (generatie Y) ben ik opgegroeid in een welvarende tijd. Een tijd die met name in het teken stond van prestatie, plezier, stimulatie en macht. Misschien beter bekend als ‘work hard, play hard.’ Als je maar hard genoeg werkt krijg je alles voor elkaar. Sterk gericht op het perfecte plaatje. Die uitspraken passen overigens niet helemaal bij mijn waarden, maar het geeft wel een beeld van de generatie. Kijkend naar mijn persoonlijke waarden, scoor ik dan ook vrij hoog aan de kant van zelfoptimalisatie en openstaan voor verandering.

Ons bouwjaar speelt dus zeker een rol. Dat wil niet zeggen dat je bijvoorbeeld als babyboomer, doorgaans de wat meer conservatievere generatie, niet hoog kunt scoren op waarden die er lijnrecht tegenover staan. Waarden die veelal kenmerkend zijn voor een generatie, hoeven dus niet jouw waarden te zijn maar de kans is groter. Wat ook goed is om te weten, is dat waarden kunnen veranderen. Tot mijn 25e levensjaar zaten mijn waarden grotendeels aan de kant van conservatisme en vooral zelfoptimalisatie. In de opvolgende jaren is dit veel meer verschoven naar openstaan voor verandering en zelftranscendentie. Persoonlijke waarden hebben alles te maken met de mate van welvaart, de tijd en omgeving waarin je opgroeit en de mensen om je heen. Religie, onderwijs en media hebben ook grote invloed op onze waarden.