Christi Jansman Vitaliteitsprofessional

Regie over mijn eigen leven

Zo’n 10 jaar geleden was ik de regie over mijn leven helemaal kwijt en wist ik nog helemaal niet dat ik vitaliteitsprofessional wilde worden. Ik had een enorme prestatiedrang en alles draaide om het volbrengen van de taken op mijn ‘to-do-waslijst’. Genieten van het leven lukte me niet, ik sliep slecht, kreeg allerlei lichamelijke klachten en ondernam geen leuke dingen meer. De lat was steeds te hoog. Wanneer ik de eisen die ik aan mijzelf stelde niet kon waarmaken, voelde dit als falen. Angst om sociale contacten te verliezen lag constant op de loer en ik voelde me gevangen in de regels die ik mijzelf had opgelegd.

 

Het belang van gezonde leefstijl

Waarom zou je werken aan je gezondheid als je geen reden hebt om voor te leven? Toen ik mezelf dit afvroeg ben ik heel veel dingen anders gaan doen in mijn leven. Een reden hebben om voor te leven klinkt misschien zwaar, maar het gaat om doelen nastreven die jij leuk en belangrijk vindt.
In mijn ‘jonge jaren’ stond ik als docent lichamelijke opvoeding voor de klas. Onzekerheid en perfectionisme leverde mij zo veel stress op dat ik constant het gevoel had geen controle te hebben. Hier stopte ik dan ook snel mee en specialiseerde me als personal medical trainer.

Alle dagen van de week trainde ik zelf ook in de sportschool. Mijn eten werd allemaal afgewogen en ik deed er alles aan om zo gezond mogelijk te leven. Er overheerste een onrust en ik bleef zoekende naar dat waar ik nou écht mijn bed voor uit zou komen. Ik genoot er enorm van om mensen te begeleiden bij hun fysieke doelstellingen en ze alles te leren over een gezonde leefstijl. Toch miste ik iets, maar wat?

Na een aantal jaren merkte ik dat heel veel mensen dachten dat ze hiermee geholpen waren, maar ik voelde dat er iets miste en dat zij eigenlijk heel wat anders nodig hadden. Zij hadden hun streefgewicht bereikt, voelde zich fit, aten gezond en waren tevreden. Althans voor wat betreft dat deel van hun leven. Want veel van hen waren nog steeds diep ongelukkig. Ik was op zoek naar hoe ik mensen écht kon helpen in het leven, niet alleen op dit kleine stukje. Hoe ik dat kon bereiken was voor mij een groot raadsel, totdat ik Chivo-opleidingen ontdekte. Ineens kreeg ik antwoord op al mijn vragen. Mijn loopbaan als vitaliteitsprofessional kon nu echt gaan beginnen.

 

Zoektocht naar vitaliteitsprofessional

Geluk is een hot item. Iedereen heeft het er over: je moet gelukkig zijn en je moet een passie hebben. Maar als er iets is wat niet ‘maakbaar’ is dan is het geluk en dat heb ik gemerkt. Geluk is een bijvangst van een goed leven. Klinkt tof, maar wat is dan een goed leven? Dat hebben we tegenwoordig in de wetenschappelijke studies en in de psychologiewereld heel duidelijk op ons netvlies. Een goed leven is dat wat jij leuk en belangrijk vindt voor ogen houden en daar naar gaat handelen, maar ook de mensen om je heen verzamelt die er voor jou zijn en jij voor hen!

Als ik 10 jaar geleden toch eens had geweten wat ik nu weet had ik mezelf een hoop ellende kunnen besparen, maar dan was ik geen ervaringsdeskundige geweest. Ik weet hoe jij je voelt en waar je mee worstelt. Maar nog belangrijker, het heeft me zo gegrepen dat ik er alles over wilde leren om jou te kunnen helpen. Het heeft mij gevormd tot wie ik nu ben en heb uiteindelijk meerdere studies gevolgd om te kunnen doen wat ik écht leuk en belangrijk vind in het leven.

Ik gun het jou van harte dat jij ook het leven kunt gaan leven waarin jij jezelf blijft ontwikkelen en je vrij voelt in de keuzes die je maakt. Dat je je verbonden voelt met de mensen om wie je geeft, kunt leven naar jouw persoonlijke waarden en bovenal kunt genieten van het leven!

Over Christi Jansman Vitaliteitsprofessional Aanhoudende Lichamelijke Klachten
Volg mij op Social Media:

Chivo Vitaliteitstherapeut 

In de opleiding tot vitaliteitstherapeut heb ik geleerd hoe ik mensen kan helpen meer uit het leven te halen wanneer zij kampen met Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK), voorheen Somatisch Onvoldoende verklaarbare Lichamelijke Klachten (SOLK) genoemd, mogelijk in combinatie met een stemmings- en/of angststoornis (dubbel diagnose). Ik benader elk vraagstuk vanuit meerdere perspectieven. Op basis van behoeften en behoeftebedreiging op sociaal, psychologisch en biologisch gebied. Bij aanhoudende lichamelijke klachten lijkt er geen fysieke reden te zijn voor de klachten, of onvoldoende reden voor de mate ervan. Waarschijnlijk is er een interactie tussen de psyche, het brein en het lichaam. Dit kan er voor zorgen dat het probleem lastiger te verklaren is.

Als vitaliteitsprofessional ben ik opgeleid om deze puzzel op te lossen. Ik heb voldoende kennis van de fysiologie en de pathofysiologie om een onderscheid te kunnen maken tussen wat een ALK/SOLK-klacht is en wat een meer pathofysiologisch fenomeen is. Vanuit het bedreigingsperspectief kijk ik hoe lang en intensief bedreigende factoren een rol spelen in jouw leven. Deze factoren kunnen veel gevolgen hebben op ons lichaam omdat het lichaam alles in evenwicht wil houden.

 

Chivo Vitaliteitscoach & Vitaliteitsfundament

Na het vitaliteitsfundament afgerond te hebben, heb ik in de opleiding tot vitaliteitscoach geleerd om mensen en bedrijven te helpen met het bereiken en behouden van een meer autonoom en zinvol leven. Ik kijk tijdens een coachingstraject wat werkt en past binnen jouw levensstijl en houd ook rekening met jouw omgeving. Daarnaast is ethiek een belangrijk onderwerp tijdens het traject. Vitaliteit gaat niet over (emotionele) gezondheid, maar in de kern gaat het over ethiek. Jouw persoonlijke waarden vormen het fundament voor een vitaal leven. Als vitaliteitsprofessional heb geleerd hoe ik jou kan helpen met het stellen van doelen die in lijn liggen met jouw persoonlijke waarden, maar ook hoe je deze kunt bereiken en volhouden.

 

Wandelen tijdens vitaliteitstherapie met vitaliteitsprofessional Christi

Hoe cliënten mij ervaren

“Ik liep al jaren rond met rugklachten en de behandelingen bij de fysio hadden niet geheel het gewenste effect. Ik heb altijd gedacht dat ik een blessuregevoelig lijf had en durfde daardoor eigenlijk nooit intensief te bewegen. Ik kwam bij Christi terecht via een vriendin die al bij haar een traject volgde. Christi richtte zich in de sessies niet alleen op het duurzaam versterken van de rug- en buikspieren, maar ook op het communiceren met je lichaam in beweging op basis van een pijnschaal. Ze bouwde het geleidelijk op, zonder daarbij ooit mijn eigen grenzen uit het oog te verliezen. Mijn rugklachten verdwenen gaandeweg en de mooiste ontdekking was dat ik qua sportieve presentaties veel meer aankon dan ik aanvankelijk dacht. Christi is als coach heel positief en energiek. Ze werkt doelgericht en systematisch, waardoor je altijd goed zicht hebt op wat je wil bereiken.”

Anoniem

Docent pedagogiek

Wil jij samen met mij werken aan een oplossing voor jou klachten?