Home » Blog » Chronische pijn » Wat kan ik doen tegen chronische lage rugpijn?
Wat kan ik doen tegen chronische lage rugpijn

Wat kan ik doen tegen chronische lage rugpijn?

door | 30 nov, 2020 | Chronische pijn

Chronische lage rugpijn is een veel voorkomend probleem. Je bent overal al geweest en er wordt geen oorzaak gevonden voor jouw klachten. Hoe kan je zo veel pijn hebben terwijl er geen schade is?

Ons lichaam is uitgerust met allerlei beschermingsmechanismen waardoor we gewaarschuwd kunnen worden voor mogelijk gevaar. Pijn en stijfheid zijn voorbeelden van beschermingsmechanismen die we allemaal wel herkennen. Denk maar eens aan het aansteken van meerdere kaarsjes met één lucifer. Word jij hier ook altijd zo onwijs zenuwachtig van? Ik pak inmiddels gewoon een aansteker dan heb ik dat probleem gelukkig niet, maar ik houd het even bij de lucifer om de werking van het beschermingsmechanisme aan je uit te leggen.

Je hoeft nog maar één kaarsje en dan heb je ze allemaal aangestoken. Plots zie je dat de vlam bijna je vingers heeft bereikt en jouw lichaam geeft je pijn met als gevolg dat jij de lucifer laat vallen en snel uitblaast. Je kijkt naar je vingers maar er valt niets te zien en er is gelukkig geen schade. Dit is een volstrekt normale reactie, waarbij je lichaam handelt uit bescherming alvorens er daadwerkelijk iets gebeurt. Je lichaam beoordeelt het gevaar door een voorspelling op basis van eerdere ervaringen, verwachting en gevoelssensoren (Movital 2020).

 

‘Niets gevonden, waarom is jouw lichaam er niet van overtuigd dat het veilig is?’

 

Het voorbeeld van de lucifer is natuurlijk een heel bekend fenomeen maar helaas maakt ons lichaam ook veel voorspellingen van dreigend gevaar die onjuist zijn. Het beschermingssysteem staat als het ware verkeerd afgesteld en jouw lichaam is er dan niet van overtuigd dat het veilig genoeg is.

Nu je weet dat het beschermingssysteem van ons lichaam verkeerd afgesteld kan staan kun je voor eens en altijd afrekenen met de dooddoener ‘het zit tussen de oren’. Het zit overduidelijk NIET tussen de oren. De pijn die je voelt is echt! Hier zie je dus heel duidelijk dat pijn niet altijd hoeft te betekenen dat er iets ‘kapot’ is. Het kan zelfs zo zijn dat je pijn kunt verlichten door iets ‘kapot’ te maken. Denk aan het doorprikken van een blaar die je op hebt gelopen na een flinke wandeling. Het kan enorm verlichtend zijn wanneer je de blaar doorprikt, ondanks dat je hierdoor weefsel beschadigt.

 

Kan ik chronische lage rugpijn voorkomen?

 

De beste voorspeller van pijn is een langdurig hoge en eenzijdige belasting. Als ik het hele huis van boven tot onder ga stofzuigen kan ik de klok erop gelijk zetten dat ik daarna last krijg van mijn onderrug. Natuurlijk zorg ik ervoor dat de steel lang genoeg is en ik geen onmogelijke houdingen aan hoef te nemen, maar toch krijg ik rugpijn. Ik weet dat er gelukkig niets ‘kapot’ is gegaan in mijn rug tijdens deze stofzuigsessie. Wanneer ik echter ga afstoffen op een kamer en deze achtereenvolgens ga stofzuigen en dit kamer voor kamer doe (of per verdieping als ik weinig tijd heb), krijg ik geen last van mijn rug.

Het is verstandig om bezig te zijn met beter bewegen en een goede houding. Thuiswerken met een laptop op je schoot al zittend op je bed is misschien niet de beste optie. Maar is beter bewegen niet gewoon anders bewegen? Evenals dat er misschien niet zoiets is als ‘de beste houding’ maar een afwisseling daarin? Is anders bewegen niet gewoon het vervullen van een basisbehoefte aan variatie?

 

Wat als je die lage rugpijn toch voelt ondanks alle voorzorgsmaatregelen?

 

Het is heel belangrijk dat jouw lichaam gerustgesteld wordt dat er geen schade ontstaat door te bewegen. Houd hierbij een pijnscore aan van 1-10. Bij 1 heb je helemaal geen pijn en bij 10 bestempel je de pijn als het meest ondragelijk. Beweeg tot een pijnscore van 4 uit 10. Scoor je hierboven, geen paniek! Herinner jezelf eraan dat er geen schade zal ontstaan door te bewegen en beweeg vervolgens op een andere manier als dat de pijn vermindert. Je verandert door te doen!

 

Wil jij meer tips ontvangen over hoe je om kunt gaan met chronische lage rugpijn? Vraag nu jouw gratis tips aan!

Over Christi

Vitaliteit blogWil jij ook weer controle krijgen over jouw klachten? Ik inspireer je graag met mijn blogs over vitaliteit.

Gerelateerde artikelen

Waarom heb ik pijn?

Waarom heb ik pijn?

Wanneer je sommige mensen onder een MRI zou leggen tref je één groot mijnenveld aan. Gek genoeg hebben velen van hen geen pijn. Helaas zijn er ook veel mensen die pijn hebben ondanks dat er niets kan worden gevonden. En dat die pijn echt is, daar is geen discussie over. Maar hoe zit dat dan? Waarom heb ik pijn zonder schade? Je leest het in deze blog.

lees verder
Zo kreeg Marije controle over pijn

Zo kreeg Marije controle over pijn

Chronische pijn speelde bij Marije al haar hele leven een rol. Rugpijn was een onderdeel van haar identiteit geworden en het ontnam haar op sommige dagen volledig de regie over haar eigen leven. Toen ze startte met vitaliteitstherapie ontdekte ze dat het verhelpen van de rugpijn helemaal niet haar grootste wens was. Hoe het traject is verlopen en Marije weer controle kreeg over pijn lees je in deze blog.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe-vitaal-ben-jij

Hoe vitaal ben jij?

Schrijf je in en blijf op de hoogte van mijn nieuwste blogs en artikelen met gratis kennis om vitaal door het leven te gaan!

Bedankt voor je aanmelding!

Tweet
Share
Share
Pin